top of page
Vyhledat
  • Zdeněk Otcovský

Lipedém

Jak vzniká lipedém?


Příčina lipedému stále zůstává záhadou, ale podle mého názoru, který bych rád s vámi sdílel jako masér, hrají klíčovou roli hormonální změny. Odborníci se shodují v tom, že tyto změny mohou hrát významnou roli při vývoji lipedému.

Dědičnost je dalším faktorem, který by neměl být opomíjen, jak naznačuje mnoho případů postižených matkou i dcerou. Obvykle se lipedém začíná projevovat během puberty nebo těhotenství, období spojeného s řadou hormonálních fluktuací.


Jak poznáte příznaky lipedému?


Pro maséra jsou charakteristické příznaky lipedému abnormální hromadění tuku v oblasti dolních končetin, hýždí a v některých případech i paží. Zpomalený průtok lymfy může vyvolat pocity těžkých nohou, tlaku a napětí v nohou a horních končetinách. Ženy trpící pokročilým stádiem lipedému často popisují zvýšenou bolestivost a snadnou tvorbu modřin jako jeden z hlavních symptomů.

Správná a včasná diagnostika lipedému je klíčová, protože toto onemocnění bývá často zaměňováno s lymfedémem nebo obezitou.

Rozdíly mezi lipedémem, lymfedémem a obezitou


Lipedém se vyznačuje symetrií postižení, kde obě končetiny trpí podobně. Naopak u lymfedému bývá častěji postižena jedna končetina. Pro lipedém je také charakteristické nerovnoměrné ukládání tuku, zatímco obezita se obvykle projevuje rovnoměrným nárůstem tuku.


Rychlá diagnóza a vhodná léčba jsou klíčové, masáže mohou zmírnit či zastavit rozvoj lipedému.




31 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page